NZV Ledennieuws Agenda Foto's/Verslagen Sponsoren Tips Forum Kopen/Verkopen
   
 
de vereniging lid worden wedstrijdreglementen records claimen merchandise
   
   

 

 
het weer
 

NZV Wedstrijd Reglementen Big Game Vissen

   

Algemeen

  1. De NZV en / of de wedstrijdleiding is niet aansprakelijk voor schade, verlies, diefstal, letsel, enz., enz. Het deelnemen aan alle NZV wedstrijden geschiedt geheel op eigen risico en voor eigen verantwoording.
  2. Voor aanvang van de wedstrijd moeten deelnemers zich melden bij de wedstrijdleiding ter controle van de deelname en presentielijst met opgaaf van NZV lidmaatschapnummer, naam van de boot en Team Captain. Iedere deelnemer ontvangt het wedstrijdreglement.
  3. De aanvang van wedstrijd zal tijdig worden bekend gemaakt aan de deelnemers. Te laatkomers zijn niet uitgesloten van deelname maar er is geen compensatie voor verloren tijd.
  4. Het startsein wordt gegeven via vooraf bekend gemaakte radio kanalen.
  5. Het einde van de wedstrijd zal vooraf en tijdig worden bekend gemaakt aan de deelnemers.
    Op dit tijdstip dient men in de haven te zijn.
  6. Er wordt gevist op gewicht en alleen maatse vis telt.
    Uitgesloten vissoorten worden vooraf en tijdig bekend gemaakt.
  7. Het niet opvolgen van het reglement kan diskwalificatie tot gevolg hebben.
  8. Waarin dit reglement niet voorziet beslist de wedstrijdleiding.
  9. De wedstrijd leiding is bevoegd iemand de deelname aan de wedstrijd te weigeren.
  10. Introducees zijn welkom maar kunnen niet aan de competitie deelnemen of met een team meevaren.

Gedragsregels

  1. Vanaf het moment dat een vis aanbijt, het aas of kunstaas pakt, behoort de visser zijn vis aan te slaan, te haken en te drillen. De gevangen vis geeft uitsluitend recht op een recordmelding wanneer deze is gevangen door één enkele visser zonder hulp van derden.
  2. Als een hengelsteun wordt gebruikt en een vis pakt het aas of kunstaas, zal de sportvisser zelf deze hengel uit de steun moeten nemen om zijn vis aan te slaan. De bedoeling van deze regel is dat de visser de vissen met de hengel in hand zal zal aanslaan en vasthaken.
  3. In het geval van meerdere en gelijktijdige aanbeten op verschillende lijnen welke door één enkele visser worden gevist, zal slechts de eerst gevangen vis in aanmerking komen voor een wereldrecord.
  4. Een harnas of ‘vechtjas' mag worden bevestigt aan de hengel of aan de molen, maar absoluut niet aan de vechtstoel. Het harnas of de ‘vechtjas' mag worden bevestigd door een tweede persoon.
  5. Het gebruik van een vechtgordel of vechtstoel is toegestaan maar de gimbal moet vrij kunnen bewegen. Een gimbal die de kracht, geheel of gedeeltelijk, wegneemt tijdens het drillen van de vis is niet toegestaan.
  6. Wanneer er van een boot wordt gevist, en de ondelijn binnen het bereik komt van een tweede persoon, zoals matroos of medevisser, is het toegestaan dat deze zijn hulp aanbiedt om de vis te landen. Hij mag hierbij zijn handen gebruiken.
  7. Één of meerdere gaffers zijn toegestaan en men moet de gaf normaal vasthouden als men gaft.
  8. De speciaal hiervoor gemaakte IGFA reglementen zullen van toepassing zijn, wanneer een vis voor een recordmelding wordt gewogen.
 

 

Materialen
  1. LIJN
    1. Er mogen monofilament, multifilament, en loodkern multifilament lijnen worden gebruikt.
    2. Het gebruik van stalen lijnen is verboden.
  2. DUBBELE LIJN
    Het gebruik van een dubbele lijn is niet vereist maar indien gebruikt, moet het aan de volgende specificaties voldoen:
    1. Een dubbele lijn moet uit de daadwerkelijke lijn bestaan welke op de molen of reel wordt gebruikt.
    2. De dubbele lijnen worden gemeten vanaf het begin van de knoop of wartel op de hoofdlijn, tot aan de wartel of knoop welke aan de ondelijn is bevestigd.
    3. In alle lijnklassen tot en met 10 kilo, mag de dubbele lijn niet langer zijn dan 4,57 meter. De gecombineerde lengte van de dubbele lijn en de ondelijn mag niet langer zijn dan 6,1 meter.
    4. De dubbele lijn in alle lijnklassen van een uitrusting van meer dan10 kilo, mag niet langer zijn dan 9,14 meter. De gecombineerde lengte van de dubbele lijn en de onderlijn mogen niet langer zijn dan 12,19 meter.
  3. ONDERLIJN
    Het gebruik van een onderlijn is niet verplicht. Onder de lengte van de onderlijn verstaat men, de totale lengte met inbegrip van haken, wartels, lood, kunstaas,etc. vanaf de wartel of knoop waarmee deze aan de hoofdlijn is bevestigd tot aan het einde van deze lijn. Er zijn geen regels betreffende het materiaal of de sterkte van de onderlijn. Als er een onderlijn wordt gebruikt, moet deze aan de volgende regels voldoen:
    1. De onderlijn mag in geen enkele lijnklasse, met inbegrip van die van 10 kilo, langer zijn dan 4,57 meter. De gecombineerde lengte van de dubbele lijn en de onderlijn mogen niet langer zijn dan 6,1 meter.
    2. De onderlijn in alle lijnklassen van een uitrusting van meer dan 10 kilo mag niet langer zijn dan 9,14 meters. De gecombineerde lengte van de dubbele lijn en de onderlijn mogen niet langer zijn dan 12,19 meter.
  4. HENGEL
    1. Een hengel moet gemaakt zijn van een degelijk en betrouwbaar materiaal. De dikte of doorsnee van de hengel is een vrije keus van de sportvisser. Hengels welke de sportvisser een extra voordeel bieden zijn niet toegestaan. Deze regel is om een ieder gelijke kansen te geven omtrent het vangen van zijn vis.
    2. De hengel moet een minimum lengte hebben van 101,6 centimeter. De onderkant van de hengel mag niet langer zijn dan 68,58 centimeter. Deze metingen moeten van een punt direct onder het centrum van de molen worden gemaakt. Een gebogen uiteinde wordt gemeten in een rechte lijn.
  5. MOLEN
    1. De molens moeten gemaakt zijn van betrouwbaar materiaal
    2. Het gebruik van electrisch aangedreven molens is niet toegestaan.
    3. Het gebruik van een extra verzwaard handvat aan de molen is niet toegestaan
    4. Het gebruik van molens welke worden ontworpen om met twee handen tegelijkertijd te draaien, zijn verboden.
  6. HAKEN VOOR LEVEND OF DOOD AAS
    1. Voor het vissen met levend of dood aas mag met maximaal 2 haken worden gevist. Beide haken moeten op een correcte manier en zonder enig gevaar voor derden, met het aas worden voorzien. De ogen van de haken moeten op de onderlijn een minimale afstand hebben van, de lengte van de grootst gebruikte haak op deze lijn. De haken mogen een maximale afstand hebben van 45.72 centimeter.
    2. Het gebruik van een loshangende haak is verboden ( de lijn los door het oog van de haak, zonder knoop). Het gebruik van een dubbele of driedubbele haak ( op één haaksteel ) is verboden.
    3. Een onderlijn met twee haken voor het vissen met levend of dood aas is uitsluitend toegestaan als de vis niet de mogelijkheid heeft, om zich te verwonden aan beide haken tegelijk.
    4. Een recordmelding van een vis welke is gevangen aan een twee haaks ondelijn zal altijd moeten worden voorzien van een foto of een duidelijke schets van deze ondelijn en een beschrijving hiervan.
  7. HAKEN EN KUNSTAAS
    1. 1. Bij het slepend vissen met kunstaas, mogen niet meer dan twee haken aan de onderlijn worden gebruikt. De haken hoeven niet afzonderlijk te worden vastgemaakt. De ogen van de haken moeten een minimale afstand hebben, van de haaksteel van de grootste gebruikte haak, maar niet meer dan 30.48 centimeter. Het is niet toegestaan dat een haakpunt een tweede haak in het oog kan raken. De slepende haak of haken mogen absoluut niet onder het slepend gedeelte van het kunstaas uitkomen. Een foto van het kunstaas moet worden meegezonden indien men in aanmerking wilt komen voor een recordmelding.
    2. Twee of drie haken, bevestigt op één haaksteel zijn toegestaan, als deze worden gebruikt voor plugs en rapala's en alle soorten kunstaas welke speciaal hiervoor zijn ontworpen. De haken mogen vrij slingeren met een maximum van 3 haken per kunstaas.(of enig, dubbel, of drievoud, of een combinatie om het even welke drie). Het aanvullen met levend of dood aas aan dit kunstaas is niet toegestaan. Een foto van het kunstaas moet worden meegezonden indien men in aanmerking wilt komen voor een recordmelding.
  8. ANDER MATERIAAL
    1. De vechtstoel mag in geen enkel opzicht worden voorzien van enig mechanish apparaat om de sportvisser te helpen zijn vis te vangen.
    2. Pikhaken en schepnetten welke aan boord worden gebruikt om de vis te landen, mogen niet langer zijn dan 2,44 meter. Bij het gebruiken van een ‘flying gaff' ( pikhaak waarvan de gafhaak verwijderd kan worden van de gafstok ) mag de lijn welke wordt gebruikt tussen de gafstok en de gafhaak, niet langer zijn dan 9.14 meter. De gaflijn moet worden gemeten vanaf de gafhaak tot aan de gafstok. Een gafstok mag met maximaal van één gafhaak worden voorzien.
    3. Anders dan het hierboven beschreven materiaal, mag niet worden gebruikt voor het vangen, bevechten, of landen van een vis.
    4. Hulpmiddelen zoals outriggers, downriggers, vliegers e.d. zijn uitsluitend toegestaan, als de gebruikte vislijn daadwerkelijk aan één van deze hulpmiddelen wordt bevestigd. De dubbele lijn mag hiervoor niet worden gebruikt. De outriggers mogen ook worden gebruikt voor het meeslepen van kunstaas, ‘teasers' of lokkers, mits niet voorzienvan een haak.
    5. Kunstaas zoals ‘birds' om de vis te lokken mogen worden gebruikt als dit de vis zijn zwemgedrag niet belemmert en de sportvisser of de bemanning niet in het voordeel brengt om de vis te vangen of te landen.
    6. Een veiligheidslijn mag aan de hengel worden vastgemaakt op voorwaarde dat het in geen geval de visser bij het bestrijden van de vissen helpt.

Diskwalificatie

De volgende handelingen zullen een vangst diskwalificeren:

  1.  Het niet naleven van de reglementen.
  2. Het is niet toegestaan, dat andere personen, buitenom de sportvisser zelf, de hengel, de molen of de lijn ( ook niet de dubbellijn ) aanraakt tijdens de dril van een vis. Het is niet toegestaan dat de sportvisser enige hulp aanvaardt van een ander persoon welke hem in het voordeel kan brengen om zijn vis te drillen en/ of te landen.
  3. Het is niet toegestaan om de hengel in de hengelsteun te laten staan, om een vis te driilen en / of landen.
  4. Het is niet toegestaan om de vis doormiddel van handlijnen of doormiddel van enig ander hulpmiddel te landen.
  5. Het gebruik van een geweer of harpoen is niet toegestaan.
  6. Het gebruik van aas van zoogdieren zoals, vlees, huid e.d zijn niet toegestaan.Dit is niet van toepassing als dit zit verwerkt in een lokvoer.
  7. Het is niet toegestaan om een boot of ander drijvend voorwerp te gebruiken om een vis naar ondieper water te slepen als dit niet behoort tot zijn normale leefgebied om de vis in zijn mogelijkheid tot zwemmen te beperken.
  8. Het is niet toegestaan om de molen of de hengel tijdens de dril van een vis te verwisselen.
  9. Het is niet toegestaan om de lijn te verstevigen, te verlengen of the vervangen, tijdens de dril van een vis.
  10. Het is niet toegestaan om een vals gehaakte vis in aanmerking te laten komen voor een recordmelding. Een vals gehaakte vis is een nog niet gegafte vis die gehaakt is achter de voorste kieuwplaat.
  11. Een dubbele lijn moet zich in zijn totale lengte voorbij het topoog van de hengel bevinden.
  12. Het is niet toegestaan om aas te gebruiken welke je niet wettelijk in je bezit mag hebben.
  13. Het is niet toegestaan om de vislijn vast te maken aan de boot of een ander voorwerp om zodoende het vangen van de vis te vergemakkelijken.
  14. Het is niet toegestaan om een vis welke vlak voor de landing wordt verspeeld met enig ander voorwerp dan een gaf of een schepnet te landen.
  15. De vis wordt gediskwalificeert,wanneer een hengel breekt, terwijl de vis wordt gedrilt, en hierdoor de minimummaat voor de vereiste hengel lengte zou ontstaan.
  16. De vis wordt gediskwalificeert, wanneer deze voor de landing is verminkt door haaien of andere vissen, zoogdieren of de propeller van de boot. Verwondingen welke worden veroorzaakt door de onderlijn, of hoofdlijn, wartels en knopen welke in de lijn zijn aangebracht behoren hier niet bij. Om in aanmerking te willen komen voor een recordmelding zal iedere verminking van de vis met fotomateriaal moeten worden overlegd met een duidelijke omschrijving hiervan.
  17. De vis wordt gediskwalificeerd als deze wordt gevangen aan meer dan één lijn.

Communicatie

  1. Tijdens de duur van de wedstrijd is het verboden zich binnen een straal van 50 meter van een andere boot te bevinden, te ankeren of te trailen.
  2. Tijdens de duur van de wedstrijd zijn deelnemers verplicht stand by te zijn op voor aanvang tijdig bekend gemaakte radio kanalen, naast de gebruikelijke veiligheidskanalen.
    Op deze kanalen zijn o.a. berichten van de wedstrijdleiding en eventuele kustwacht uit te luisteren.
  3. Indien een deelnemende boot de wedstrijd vroegtijdig beëindigt of moet beeindigen dient de Boot Captain de boot, in overleg met en namens de Team Captain, af te melden bij de wedstrijdleiding.

Boot en Vistijd

  1. Boten worden per team verdeeld n.a.v. een loting voorafgaand aan de wedstrijd in het bijzijn van de Team Captains.
  2. De Team Captain is verantwoordelijk voor het contact met Boot Captain, eventuele controleurs en de Wedstrijd Organisatie.
  3. Elk team krijgt gelijke vistijd. Teams in kleinere en / of langzamere boten krijgen echter geen compensatie m.b.t teams in grotere en / of snellere boten. Er is alleen compensatie, in vistijd, mogelijk bij het niet uitvaren van een boot. In het geval dat er aanzienlijk veel tijd ( minimaal een half uur ) vistijd verloren is gegaan door motorpech zal het team proportioneel punten of gewicht toegewezen krijgen overeenkomstig de verloren tijd om daarmee het resultaat van die dag op een volle visdag te brengen.
  4. Het is de taak en verantwoordelijkheid van de Boot Captain en de Team Captain om op elke boot de tijden voor "lines down" en "lines up" door te geven en er voor te zorgen dat het team zich daaraan houdt.
  5. Boten zullen gelijktijdig vertrekken op een door de wedstrijdleiding gegeven startsignaal.
  6. Indien een teamlid bezig is een vis te ‘drillen' aan het eind van de vistijd, en al heeft doorgegeven dat de vis gehaakt is, kan de vis nog worden binnen gehaald.
  7. Een gehaakte en binnengehaalde vis na het sein “lines up” doet niet mee in de wedstrijd.
  8. Eerder genoemde en alle andere redenen die leiden tot een late binnenkomst op het weegstation moet schriftelijk bij de wedstrijd commissie, en getekend door de Boot- en Team Captain, worden gerapporteerd.

Minimum Vismaten

  1. Voor vissoorten waarvoor een minimummaat is vastgesteld worden vooraf en tijdig bekend gemaakt aan de Team Captain.
  2. Uitgesloten vissoorten worden vooraf en tijdig bekend gemaakt aan de Team Captain.

Weging

  1. Aan het einde van de wedstrijd dient de gevangen vis aan de weegmeester aangeboden worden.
  2. Ter weging aangeboden vis dient niet gestript, schoongemaakt of verminkt te zijn.
  3. De ingeleverde vis blijft bij de wedstrijdcommissie in bewaring tot de uitslag definitief is.
  4. Indien er ondermaatse vis ter weging wordt aangeboden wordt deze niet meegeteld in de competitie en volgt aftrek van de gewogen kilo's.
  5. In geval van twijfel met betrekking tot de ter weging aangeboden vis is de wedstrijdcommissie bevoegd deze in beslag te nemen voor nader onderzoek.
  6. Protest is alleen mogelijk tijdens de weging.

Uitslag en Prijsuitreiking

  1. De prijsuitreiking zal zo spoedig mogelijk na het einde van de wedstrijd plaatsvinden in een nader te vermelden locatie.
  2. Indien bij het opmaken van de einduitslag blijkt dat twee of meer deelnemers een zelfde vangstgewicht hebben aangeboden beslist het lot de hoogste plaatsing.
 

 

Zie ook illustraties NZV Boot en Big Game Materiaal Specificaties.

Hulpmiddelen zoals outriggers, downriggers, vliegers e.d. zijn uitsluitend toegestaan, als de gebruikte vislijn daadwerkelijk aan één van deze hulpmiddelen wordt bevestigd. De dubbele lijn mag hiervoor niet worden gebruikt.
De outriggers mogen ook worden gebruikt voor het meeslepen van kunstaas, ‘teasers' of lokkers,
mits niet voorzien van een haak.

 

ILLUSTRATIE © STUDIO EYE CANDY, GRONINGEN.


 
WEDSTRIJDREGLEMENTEN
KUSTVISSEN KLEINE BOOTVISSEN BOOTVISSEN